Tips en aanwijzingen hoe je de Airfryer correct gebruikt en schoonmaakt.

Voordat je gaat airfryen

 • Zoek de juiste plaats voor je airfryer in de keuken. Bewaar de airfryer altijd op een vlak, hittebestendig aanrechtblad en zorg dat er tenminste vijftien centimeter ruimte achter de airfryer is. Dit omdat hier zich de uitlaatopening bevindt.
 • Verwarm je airfryer voor voordat je het eten toevoegt. Dit is gemakkelijk: Je hoeft alleen de airfryer aan te zetten op de temperatuur die je nodig hebt en de timer in te stellen op 2 of 3 minuten. Wanneer de timer afgaat, is de airfryer voorverwarmd en klaar voor gebruik.
 • Investeer in een keuken sproeiflacon. Het sproeien van olie op het voedsel is gemakkelijker dan gieten en stelt je in staat om over het algemeen minder olie te gebruiken. Terwijl je olie sprays in blikjes kunt kopen, zijn er soms spuitbussen die de antiaanbaklaag van je airfryer kunnen afbreken. Dus al je voedsel direct in de mand wilt besprayen met olie, investeer dan in een hand gepompte keuken sproeiflacon. Het zal het waard zijn!
 • Gebruik de juiste paneer-techniek. Paneren is een belangrijk onderdeel in veel recepten voor airfryer. Het is belangrijk om voedsel eerst met meel te bedekken, dan met ei en dan met de broodkruimels. Wees voorzichtig met de broodkruimels en druk ze met je handen op het voedsel. Omdat de airfryer een krachtige ventilator heeft, kan het paneermeel soms van het eten worden geblazen. Als je de kruimels stevig in het voedsel drukt, helpt dit bij het airfryen.
 • Schaf de juiste accessoires aan. Zodra je met airfryen begint wil je misschien in sommige accessoires investeren voor het nieuwe keukenapparaat. Maar soms heb je al een aantal in huis! Alle bakvormen of koekenpannen die in de oven kunnen zijn geschikt voor de airfryer zolang deze het verwarmingselement niet raken.
 • Gebruik een strook van aluminiumfolie. Het kan lastig zijn om accessoires in en uit de frituurmand te krijgen. Om het gemakkelijker te maken kan je een strook aluminiumfolie van ongeveer 5 centimeter breed en 40 centimeter lang vouwen. Plaats de taartvorm of ovenschaal op het folie en plaats het in de frituurmand van de airfryer. Zorg ervoor dat het uiteinde van het folie buiten de airfryer blijft. Wanneer het voedsel gaar is kun je de accessoire gemakkelijk uit de airfryer tillen omdat het uiteinde van het folie niet is verwarmt.

Tijdens het Airfryen

 • Voeg water toe aan de lade van de airfryer bij het bereiden van vet voedsel. Het toevoegen van water aan de lade onder de mand helpt voorkomen dat vet te heet wordt en gaat roken. Doe dit vooral bij het koken van spek, worst of zelfs burgers als ze bijzonder vet zijn.
 • Overlaad de mand niet. Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Het is verleidelijk om in één keer te proberen meer te koken, maar als de mand te vol is, wordt voorkomen dat voedsel gelijkmatig krokant en bruin wordt en neemt het meer tijd in beslag.
 • Voedsel omdraaien halverwege de bereidingstijd. Net zoals je zou doen als je aan het koken was op een grill of in een koekenpan, moet je het voedsel omdraaien zodat ze gelijkmatig bruin worden.
 • Open de airfryer zo vaak als je wilt om te controleren op gaarheid. Dit is een van de voordelen van de airfyrer: je kunt de lade zo vaak openen als je wilt (niet overdrijven natuurlijk) om te controleren hoe het kookproces verloopt. Dit zal de timing van de meeste airfyers niet onderbreken. De airfryer zal doorgaan met verwarmen en timing wanneer je de mand eruit trekt, of verdergaan waar hij gebleven was toen je de mand terug stopte in de airfyer.
 • Schud de mand. Door de mand enkele keren te schudden tijdens het kookproces, worden de ingrediënten opnieuw verdeeld en worden ze gelijkmatiger bruin en knapperig.
 • Spray gedeeltelijk met olie. Als je probeert om het eten bruin en krokant te krijgen, probeer het dan met olie te sprayen gedurende het kookproces. Dit zal ook helpen om het voedsel gelijkmatiger bruin te maken.

Na het airfryen

 • Verwijder de frituurmand uit de lade voordat je voedsel uitlekt. Dit is erg belangrijk en het is een fout die je maar één keer maakt.  Als je de mand omdraait terwijl deze nog steeds in de lade van de airfryer is vergrendeld, gooi je uiteindelijk al het gesmolten vet of overtollig vet op je bord samen met het voedsel dat net hebt gebakken.
 • Reinig de lade en de mand na elk gebruik. De airfryer is gemakkelijk te reinigen wanneer je dit regelmatig doet. Hiervoor kun je ook een ontvettingsspray gebruiken. Hierna wel goed afspoelen met water.

 

X